Διατροφή και γιορτές, μια αρκετά ενδιαφέρουσα υπόθεση! Ξεκούραση, ξεγνοιασιά και για τους περισσότερους, πολλά καλέσματα και φαγητό με οικογένεια και φιλους. Κι αν κάθε χρόνο τελειώνουν οι γιορτές με παραπάνω κιλά, φέτος είναι η ευκαιρία να κάνετε την διαφορά, χωρίς στερήσεις και τύψεις. Πάμε να δούμε πώς!
Τι να κάνω στο εορταστικό τραπέζι;
Αρχικά, να θυμάστε οτι το βάρος εξαρτάται από το ενεργειακό ισοζύγιο της ημέρας. Δηλαδή αν παίρνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που δαπανούμε μέσα στη μέρα, τότε το σωματικό βάρος θα αυξηθεί. Επομένως:
- Μην μείνετε πολλές ωρες νηστικοί πριν το ρεβεγιόν. Θα σας οδηγήσει να καταναλώσετε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Όσο και να σας φανεί εντυπωσιακό στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορεί να καταναλώσουμε παραπάνω απο 3.000-4.000 θερμίδες! Φροντίστε λοιπόν πριν το τραπέζι να έχετε κάνει όλα σας τα γεύματα (πρωινό, σνάκ) και να έχετε καταναλώσει ενα ελαφρύ μεσημεριανό.
- Προτιμήστε γαλοπούλα ή κοτόπουλο καθώς είναι πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, με αποτέλεσμα να σας προσφέρει υψηλα επίπεδα κορεσμού και να σας χορτάσει. Συνοδέψτε την με γέμιση που μπορεί να περιλαμβάνει ρύζι, κάστανο, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα, που ναι μεν έχουν υψηλή θρεπτική αξία (π.χ. φυτικές ίνες, βιτ. C, βιταμίνες συμπλέγματος Β, μονοακόρεστα «καλά» λιπαρά» κ.α), ωστόσο θέλει προσοχή καθώς έχει και αρκετές θερμίδες.
- Φυσικά το ποτό δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι γι’ αυτό προτιμήστε ενα ποτηράκι κρασί. Αν πάλι δεν μπορείτε να αρκεστείτε στο ένα, να θυμάστε το παν μέτρο άριστον!
- Και με τα γλυκά τι γίνεται; Η μάχη μεταξύ μελομακάρονου και κουραμπιέ, έχει (έστω και οριακά) νικητή! Το μελομακάρονο έχει περίπου 150 θερμίδες και ο καραμπιές 180. Εκτός απο τις θερμίδες όμως, το μελομακάρονο υπερτερεί και λόγω του ελαιολάδου αντι του ζωικού βούτυρου. Αναλυτικότερα, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά και μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία βοηθούν στη μείωση της «κακής» – LDL και βελτίωση της «καλής» – HDL χοληστερόλης στο αίμα, ενώ τα καρύδια και το μέλι αυξάνουν περαιτέρω τη θρεπτική τους αξία.
Το τελικό συμπέρασμα είναι οτι με ισορροπία και μέτρο μπορούμε να απολαύσουμε τα εορταστικά τραπέζια.
Διατροφή και γιορτές: Και μετα τί κάνω;
Αν τελικά δεν καταφέρατε να συγκρατηθείτε, σίγουρα δεν χρειάζονται τύψεις και ακραίες παρεμβάσεις (π.χ. εντονα υποθερμιδικές δίαιτες, διάσημες δίαιτες κ.λπ.). Προσπαθήστε να υιοθετήσετε σωστές διατροφικές συνήθειες, οι οποίες είναι :
- Αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά όπως λιπαρά κρέατα, τηγανιτά κ.λπ. και αντικαταστήστε τα με πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά που είναι πιο υγιεινά όπως καρύδια, ξηροί καρποί, το αβοκάντο και λιπαρά ψάρια. Προτιμήστε πιο συχνά στο μενού σας όσπρια (1-2 φορές/ εβδομάδα), ψάρια (1-2 φορές εβδομάδα) και πουλερικά αντί κόκκινου κρέατος.
- Προσθέστε άφθονες φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά με μια ποικιλία προϊόντων ολικής αλέσεως. Τα δημητριακά ολικής άλεσης, η βρώμη, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια, είναι επίσης σημαντικές πηγές φυτικών ινών.
- Προσπαθήστε να μην παραλείπετε το πρωινό και τα ενδιάμεσα γεύματά σας. Καλύτερα να επιλέγετε ανάλατους ξηρούς καρπούς για τα σνακ σας, φρούτα και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών. Ο καλύτερος έλεγχος της μερίδας είναι συστατικό για να επανέλθετε άμεσα μετά τις γιορτές.
- Καταναλώνετε λιγότερο από 5 γραμμάρια (1κ.γλ.) αλάτι την ημέρα. Χρησιμοποιήστε περισσότερα μπαχαρικά και βότανα (ρίγανη, πιπέρι, θυμάρι, δυόσμο) και αποφύγετε τα αλατισμένα σνακ.
- Θυμηθείτε το νερό.
- Εντάξετε οποιάδηποτε μορφή άσκησης.
- Πηγή