Πρωταγωνιστεί σε δημιουργίες της υψηλής γαστρονομίας και είναι μια από τις πιο ακριβές πρώτες ύλες. Ο λόγος είναι πως η τρούφα είναι δυσεύρετη. Και το χειρότερο είναι πως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής πλέον κινδυνεύει με αφανισμό.
«Μελετήσαμε δύο μοντέλα κλιματικής αλλαγής. Είδαμε το πιο πιθανό και ένα λίγο καλύτερο σενάριο. Με μικρότερη άνοδο θερμοκρασίας και λιγότερη ξηρασία. Και στα δύο σενάρια η μείωση της παραγωγής κυμαίνεται από 78% μέχρι και 100%. Μιλάμε για τεράστια μείωση», εξηγεί ο δρ. Πολ Τόμας, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ.
Οι παραγωγοί ξοδεύουν πολλές μέρες, ακόμα και εβδομάδες, ψάχνοντας τρούφες. Συνήθως έχουν στο πλάι τους σκυλιά που τις μυρίζουν και τις βγάζουν στην επιφάνεια.
Για να αναπτυχθεί, η τρούφα απαιτεί ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.
Αλλά και κάτω από αυτές τις συνθήκες, απαιτούνται χρόνια για την παραγωγή μιας εσοδειάς.
«Οι τιμές σίγουρα θα αυξηθούν, γιατί ανεβαίνουν όσο μειώνεται η προσφορά. Το είδαμε αυτό το 2004, που είχαμε παρατεταμένη ξηρασία στην Ευρώπη και η τιμή της μαύρης τρούφας ξεπέρασε τα 2.000 ευρώ το κιλό. Για εκείνη την εποχή επρόκειτο για διπλασιασμό της κανονικής τιμής. Και βλέπουμε ότι σε χρονιές με έντονη ζέστη και ξηρασία η προσφορά μειώνεται και οι τιμές διαρκώς ανεβαίνουν. Αυτό λοιπόν θα συνεχιστεί και είμαι βέβαιος ότι στην πορεία η τρούφα θα είναι πάρα πολύ ακριβή», λέει ο δρ. Τόμας.
Η μελέτη των Βρετανών επιστημόνων βασίστηκε στη μεσογειακή τρούφα.
Πρωταθλητής στην παραγωγή αναδεικνύεται η ισπανική επαρχία Τερουέλ, που καλύπτει το 25% της αγοράς.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περιορισμένες καλλιέργειες, αλλά η άγρια τρούφα απαντάται σε δεκάδες περιοχές.
Πηγή