Καθοδηγήστε τον εγκέφαλό σας να επιλέγει υγιεινά φαγητά

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διατροφή μας ξεκινά από το μυαλό μας. Για να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές, αρκεί να επαναπρογραμματίσουμε τον εγκέφαλό μας με την κατάλληλη διατροφή. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να εκπαιδεύσουν τον εγκέφαλό τους ώστε να προτιμά υγιεινές τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, και όχι τις ανθυγιεινές επιλογές υψηλής θερμιδικής αξίας.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrition & Diabetes δείχνει ότι η σταδιακή βελτίωση της διατροφής επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στις τροφές. Σύμφωνα με τη Σούζαν Ρόμπερτς, «κανείς δεν είναι γενετικά προγραμματισμένος να προτιμά ανθυγιεινές τροφές». Οι συνήθειες διαμορφώνονται με την πάροδο του χρόνου, βάσει των επιλογών που κάνουμε καθημερινά.

Στην έρευνα, υπέρβαροι και παχύσαρκοι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Αρχικά, όλοι υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία ενώ έβλεπαν εικόνες φαγητών. Τα λιπαρά σνακ προκάλεσαν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα, λόγω της έκκρισης ντοπαμίνης, της ορμόνης που σχετίζεται με το αίσθημα της ανταμοιβής. Η ομάδα που ακολούθησε υγιεινή διατροφή και μείωσε τις θερμίδες παρουσίασε αξιοσημείωτες αλλαγές στον εγκέφαλο έπειτα από έξι μήνες. Οι εθελοντές άρχισαν να αντιδρούν θετικά στις υγιεινές τροφές και λιγότερο στις παχυντικές.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι σαφές: Μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε τον εγκέφαλό μας και να αλλάξουμε τις διατροφικές μας προτιμήσεις αρκεί να το κάνουμε συνειδητά και με συνέπεια.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο