Το FeelCook επισκέφτηκε το οινοποιείο της Λευκαδίτικης Γης και σας το παρουσιάζει μέσα από τα λόγια και τα κείμενα των ανθρώπων της.
Η ιστορία “Λευκαδίτικη Γη” ξεκίνησε το 2000 όταν ο Δημήτρης Ρομποτής μετά από σπουδές οινολογίας και εργασιακή εμπειρία ως υπεύθυνος οινολόγος σε μικρά και μεγάλα οινοποιεία της Ελλάδας, έστησε το πρώτο οινοποιείο στο χωριό Σύβρος στη Νότια Λευκάδα.
Αξιοποίησε τις τοπικές ποικιλίες και γνωρίζοντας καλά την τεχνογνωσία του κρασιού πέτυχε από την πρώτη κιόλας οινοποίηση υψηλά ποιοτικά επίπεδα. Η στενή συνεργασία με τους παραγωγούς της περιοχής έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα στην ποιότητα της πρώτης ύλης και οδήγησε στη φύτευση νέων αμπελώνων.
Ακολουθώντας τις επιταγές των σύγχρονων καιρών προχωρήσαμε στην κατασκευή ενός σύγχρονου και επισκέψιμου οινοποιείου, στον κεντρικό δρόμο Νυδριού – Βασιλικής, λίγο πάνω από τα Σύβοτα, δίνοντας έτσι νέα πνοή και νέα δυναμική, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα
Το κρασί είναι παράδοση, είναι τεχνογνωσία, είναι τόπος, είναι ανθρώπινες ιστορίες και κουλτούρα.
Πιστεύοντας αυτά και με στόχο το ποιοτικό απόλυτο, δημιουργήσαμε ένα συγκρότημα τεσσάρων κτιρίων, εναρμονισμένα στο επικλινές έδαφος και στα χαρακτηριστικά της δόμησης της περιοχής, χωρίς να παρεκκλίνει από τον στρατηγικό στόχο της επιτυχημένης γραμμής παραγωγής. Στα δύο μεγάλα κτίρια γίνεται η οινοποίηση και η εμφιάλωση.
Ο σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός αποτελείται από ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης με θερμικό έλεγχο σε όλα τα στάδια παραγωγής, δεξαμενές προζυμωτικής εκχύλισης, δεξαμενές σταθεροποίησης, εκφαγηντήρα και αντλίες που εξασφαλίζουν την ελάχιστη καταπόνηση του σταφυλιού, δρύινα βαρέλια για την παλαίωση, εργαστήριο για τον ποιοτικό έλεγχο, αυτόματα και ημιαυτόματα μηχανήματα εμφιάλωσης, και κλιματιζόμενη κάβα για την ωρίμανση των ήδη εμφιαλωμένων κρασιών.
τοπικές ποικιλίες…
Η Λευκάδα είναι ένα μεγάλο και γόνιμο νησί έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες και τους κατοίκους. Εντυπωσιακά τοπία, μεγάλες, χρυσαφένιες αμμουδιές, παραδοσιακά χωριά, γοητευτική πρωτεύουσα, αρχαιολογικά μνημεία και μουσεία, τοπική κουζίνα και οινικές απολαύσεις από τις μοναδικές παραδοσιακές ποικιλίες της.
Οι τοπικές ποικιλίες Βαρδέα και Βερτζαμί καλλιεργούνται μόνο στη Λευκάδα. Η λευκή Βαρδέα καλλιεργείται στη Νότια Λευκάδα, στα χωριά Άγιος Πέτρος, Σύβρος, Βασιλική, Κοντάραινα ιαι λιγότερο στο Μαραντοχώρι. Από αυτή παράγουμε το “Λευκαδίτικη Γη Λευκό”, ένα κρασί με πολλές διακρίσεις και φανατικούς φίλους.
Από την ερυθρή ποικιλία Βερτζαμί παράγουμε το “Λευκαδίτικη Γη Ερυθρό”, όπου παλαιώνει στα βαρέλια 8-12 μήνες ενώ από την ίδια ποικιλία αλλά από αμπελώνες με μεγαλύτερο υψόμετρο και διαφορετικό τρόπο οινοποίησης παράγουμε το “Λευκαδίτικη Γη Ροζέ”.
Ο Μελήδονος είναι ένα γλυκό κρασί που παράγεται από συνοινοποίηση των ποικιλιών Βερτζαμί και Πατρινό, αφού πρώτα λιαστούν για 6-8 ημέρες.
επισκέψεις…
Η παραγωγική διαδικασία οποιουδήποτε προϊόντος έχει την γοητεία της για όποιον θελήσει να την γνωρίσει από κοντά. Πόσο μάλλον όταν αυτό το προϊόν είναι το κρασί. Η περιήγηση στο οινοποιείο είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τον επισκέπτη και μια γευστική νότα στο ταξίδι του. Η ξενάγηση είναι ευχάριστη και διαφωτιστική. Η διάρκειά της κυμαίνεται από 20 λεπτά έως μια ώρα, ανάλογα με το χρόνο και το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Ξεκινάει με μια σύντομη αναδρομή στον παραδοσιακό τρόπο οινοποίησης και αμπελοκαλλιέργειας στη Λευκάδα και ακολουθεί περιήγηση σε μια έκθεση με παλιά εργαλεία οινοποίησης και αγροτικά μηχανήματα.
Στο διπλανό κτίριο υπάρχει ένας χώρος αφιερωμένος στο λάδι, στην παραγωγή του και ένα ζωήλατο ελαιοτριβείο. Στη συνέχεια, περπατώντας μέσα από το αμπέλι του οινοποιείου φθάνουμε στο χώρο παραγωγής και οινοποίησης όπου η τεχνογνωσία και ο σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός έχουν τον πρώτο λόγο. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει από κοντά την παραγωγική διαδικασία που αφορά την οινοποίησης, την παλαίωση και την εμφιάλωση του κρασιού. Μετά διασχίζοντας το βοτανικό μονοπάτι με τα αρωματικά φυτά της περιοχής φθάνει στο χώρο γευσιγνωσίας όπου μπορεί να δοκιμάσει ή και να προμηθευτεί τα κρασιά του οινοποιείου.