Πέθανε ο «πατέρας του τιραμισού» – Πώς έφτιαξε το δημοφιλές ιταλικό γλυκό

Πέθανε ο άνθρωπος που έφτιαξε το τιραμισού. Η ιστορία του δημοφιλούς γλυκού.

Σε ηλικία 81 ετών πέθανε ο Roberto «Loli» Linguanotto, Ιταλός ζαχαροπλάστης ο οποίος έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη δημιουργία του δημοφιλούς γλυκού που ακούει στο όνομα «τιραμισού», αφού έδωσε μάχη με μακροχρόνια ασθένεια.

Ο Roberto «Loli» Linguanotto πέθανε χθες, Κυριακή, και είχε χαρακτηριστεί στους κύκλους της ζαχαροπλαστικής ως ο «πατέρας του τιραμισού» αφού δημιούργησε το γλυκό στις αρχές της 1970, ενόσω εργαζόταν στο Alle Beccherie, διάσημο εστιατόριο στο Τρεβίζο της βόρειας Ιταλίας.

Η ιστορία του τιραμισού

Σύμφωνα με τη Daily Mail, το τιραμισού έχει αρκετές και διαφορετικές ιστορίες σε ό,τι αφορά την προέλευσή του, συμπεριλαμβανομένης μιας που λέει ότι ο Linguanotto έριξε κατά λάθος μασκαρπόνε (σ.σ. είδος τυριού) σε ένα μπολ με ζάχαρη και αυγά.  

Σύμφωνα με τους ντόπιους, ο Linguanotto τελειοποίησε στη συνέχεια τη συνταγή του γλυκού με γεύση καφέ με τη βοήθεια της Alba di Pillo-Campeol, της συζύγου του ιδιοκτήτη της Alle Beccherie, Ado Campeol.

Αργότερα φέρεται να πρόσθεσε στο επιδόρπιο κομμάτια σαβουαγιάρ, που ήταν όμως «εμποτισμένα» με εσπρέσο.

Σύμφωνα με άλλη ιστορία, το εν λόγω έδεσμα φτιάχτηκε για πρώτη φορά από τον σεφ Ρομπέρτο Λολέτο και την ιδιοκτήτρια του εστιατορίου, την Άντα Καμπέρι. Το όνομα «τιραμισού» προέρχεται από την ιταλική (που προέρχεται από τα βενετσιάνικα) φράση «tirami sù», που σημαίνει «σήκωσέ με» ή «ανέβασε με», αναφερόμενο στην ενέργεια που δίνει το καφές και η ζάχαρη του γλυκού.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο