Το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή λαδόκολλα, όπως το ονομάζουμε στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Διότι πάνω ή μέσα σε αυτό ψήνονται αλμυρά και γλυκά εδέσματα χωρίς λάδι ή βούτυρο. Είναι ένα χαρτί αδιάβροχο, που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες.
Πώς αποκτά όμως αυτές τις ιδιότητες;
Το σύγχρονο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος κατασκευάζεται με την εμβάπτιση φύλλων χαρτοπολτού μέσα σε ένα λουτρό θειικού οξέος ή χλωριούχου ψευδάργυρου. Αυτή η διαδικασία διαλύει εν μέρει ή ζελατινοποιεί το χαρτί.
Με αυτή την επεξεργασία δημιουργείται ένα θειωμένο υλικό με υψηλή πυκνότητα, σταθερότητα και αντοχή στη θερμότητα και με χαμηλή επιφανειακή ενέργεια που του προσδίδει καλές αντικολλητικές ιδιότητες.
Οι αντικολλητικές ιδιότητες του χαρτιού μπορούν επίσης να επιτευχθούν με την επικάλυψή του με έναν κατάλληλο παράγοντα, ο οποίος προφέρει χαμηλή επιφανειακή ενέργεια και ικανότητα αντοχής στις θερμοκρασίες που εμπλέκονται στη διαδικασία ψησίματος. Συχνά χρησιμοποιείται η σιλικόνη.
Πότε καταστρέφεται;
Το χαρτί ψησίματος είναι ασφαλές για χρήση – το ίδιο και από τις δύο πλευρές του – σε θερμοκρασίες μέχρι 220οC. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες θα γίνει εύθραυστο και θα αρχίσει να σκουραίνει. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί περισσότερες από μία φορές, εφόσον διατηρείται στην αρχική του κατάσταση.