Τροφές που αντί να σε χορταίνουν, σου ανοίγουν την όρεξη!

Παρότι μπορεί να θεωρείς ότι ορισμένες τροφές είναι υγιεινές και βοηθούν στον έλεγχο της πείνας, υπάρχουν μερικές που, αντί να σε χορταίνουν, ενισχύουν το αίσθημα της πείνας. Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει στην υπερκατανάλωση και τελικά στην αύξηση του βάρους.

Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο “παραπλανητικές” τροφές που δεν προσφέρουν το αίσθημα κορεσμού και πώς μπορείς να τις αντικαταστήσεις.

1. Τσίπς και Αλμυρά Σνακ

Τα αλμυρά σνακ είναι γεμάτα με αλάτι, το οποίο προκαλεί αφυδάτωση. Συχνά, η δίψα που νιώθεις εκλαμβάνεται από τον εγκέφαλο ως πείνα, οδηγώντας σε περισσότερο φαγητό. Επίσης, αυτά τα σνακ δεν περιέχουν φυτικές ίνες ή πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να σε χορτάσουν. Αν δεν μπορείς να τα αποχωριστείς, δοκίμασε να φτιάξεις τα δικά σου σπιτικά τσιπς με λιγότερο αλάτι και συνόδευσέ τα με άφθονο νερό.

2. Μπάρες Δημητριακών

Ενώ οι μπάρες δημητριακών φαίνονται μια γρήγορη και υγιεινή επιλογή, συχνά περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης που αυξάνουν την όρεξη. Προτίμησε μπάρες με φυτικές ίνες και πρωτεΐνη από φυσικά συστατικά, όπως βρώμη ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς.

3. Μακαρόνια

Τα λευκά μακαρόνια, λόγω της επεξεργασίας τους, δεν περιέχουν πολλές θρεπτικές ουσίες, με αποτέλεσμα να πεινάς λίγο μετά την κατανάλωσή τους. Αντίθετα, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στον κορεσμό και διατηρούν το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο διάστημα.

4. Δημητριακά

Πολλά δημητριακά που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν κρυμμένα σάκχαρα και ελάχιστες φυτικές ίνες, κάνοντάς σε να πεινάς ξανά λίγο μετά το πρωινό. Προτίμησε δημητριακά ολικής άλεσης με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και εμπλούτισε τα με φρέσκα φρούτα για πρόσθετες βιταμίνες.

5. Αναψυκτικά Διαίτης και Χυμοί

Τα αναψυκτικά διαίτης και οι χυμοί με γλυκαντικές ουσίες μπορούν να αυξήσουν την επιθυμία για γλυκά και λιπαρά τρόφιμα. Παρότι έχουν λίγες θερμίδες, προκαλούν την αίσθηση πείνας και συχνά οδηγούν σε υπερκατανάλωση φαγητού. Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, καλό είναι να τα αποφεύγεις.

Είναι σημαντικό να επιλέγεις τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, ώστε να παραμένεις χορτάτος για περισσότερο χρόνο. Με τις σωστές επιλογές, μπορείς να αποφύγεις τις παγίδες αυτών των «παραπλανητικών» τροφών και να βελτιώσεις τον έλεγχο της όρεξής σου.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο