Ο Jean Charles Metayer γεννήθηκε στο Ανζέ της Γαλλίας το 1981, με θείο σεφ και καθηγητή μαγειρικής στον Καναδά ήταν φυσιολογικό να επηρεαστεί και να ασχοληθεί με την μαγειρική, ετσι το 1998 σπούδασε στην σχολή Saint Michel Mont Mercure. Ο αδερφός του είναι αρτοποιός, ενώ η οικογένειά του στην Γαλλία διατηρεί μία brasserie.
Ο ίδιος μιλάει άψογα τα Ελληνικά, είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και μόλις πρόσφατα απέκτησε έναν πανέμορφο διάδοχο.
Μετά από ένα πετυχημένο πέρασμα από το « Βαρούλκο» αυτή την στιγμή είναι ο Chef στο εστιατόριο “Premiere” του ξενοδοχείου Athenaum Intercontinental.
O Jean Charles Metayer παραχώρησε μια συνέντευξη αποκλειστικά και μόνο για το feelcook.
Κύριε Metayer θα θέλαμε πρώτα απ’όλα να σας ευχαριστήσουμε για την συνέντευξη αυτή για το feelcook.
Σας ευχαριστώ κι εγω για την τιμή που μου κάνετε.
Τι θέση έχει στην ζωή σας η γαστρονομία και τι θυσίες έχετε κάνει γι’ αυτήν;
Χωρίς υπερβολή θα μπορούσα να σας πω με βεβαιότητα ότι μετά την οικογένειά μου, η μαγειρική είναι η ζωή μου.
Την αγαπώ και μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω.
Παρ’ολα τα σκληρά ωράρια που εχει αυτή η δουλειά;
Κοιτάξτε να δείτε, είναι σίγουρο ότι οταν κάνεις αυτό το επάγγελμα περιορίζεσαι, δουλεύεις όταν οι άλλοι διασκεδάζουν, αλλά αυτό το ξεπερνάς. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις το ξεπερνάς.
Ποιά «σχολή» μαγειρικής υπηρετείς; Γαλλική, ελληνική, μεσογειακή ή κάποιο συνδυασμό αυτών;
Κάθε είδος έχει το δικό του στίγμα σε αυτό που δημιουργείς.
Η γαλλική κουζίνα έχει την τεχνική, ενώ η ελληνική σου προσφέρει μεγάλη αφθονία καλών υλικών, ετσι μπορείς να συνδυάσεις και τις δύο «σχολές» και να βγάλεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Ποιά είναι η αγαπημένη σου κατηγορία υλικών;
Τα θαλασσινά είναι τα αγαπημένα μου γιατί έχω δουλέψει αρκετά χρόνια πλάι στον Jacques Le Divellec ο οποίος είναι εξαιρετικός σε αυτό τον τομέα και με έχει επηρεάσει αρκετά.
Σε ποιό σημείο βρίσκεται η γαστρονομία στην Ελλάδα. Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να προτείνεις;
Πρέπει οι έλληνες να μάθουν τι σημαίνει γαστρονομία! Έτσι μόνο θα εκτιμήσουν κάποια εστιατόρια τα οποία προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι καλό και να απολαύσουν αυτό που προσφέρουν. Δεν μπορείς να παίζεις με τις λέξεις, χρησιμοποιώντας τον όρο γαστρονομία μόνο ως διαφήμιση.
Το «Premiere» είναι ένα εστιατόριο που μπορεί να δώσει ώθηση σε ένα σεφ και την ομάδα του;
Ναι, γιατί για σε ένα εστιατόριο ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι η τοποθεσία και το «Premiere» βρίσκεται σε καλό σημείο. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι διοικείται από ανθρώπους που έχουν διάθεση και την θέληση να κάνουν το «Premiere» ένα εστιατόριο που θα διακρίνεται για το φαγητό του.
Πως οραματίζεσαι το μέλλον σου στην επιχείρηση και γενικότερα στο επάγγελμα;
Θα υπηρετώ το επάγγελμα μια ζωή γιατί είναι αυτό που αγαπάω και ξέρω να κάνω καλύτερα. Όσο για την επιχείρηση, όπως έχει η διοίκηση απαιτήσεις από μένα, έτσι έχω κι εγώ και όσο συμφωνούμε τόσο θα παραμένω στην Intercontinental.
Πως φαντάζεσαι τον Jean σε 10 χρόνια;
41…(γέλια…)Να είμαι πιο ώριμος και έτοιμος πλέον να δοκιμάσω νέα πράγματα στην μαγειρική, είτε σαν καθηγητής είτε σαν ιδιοκτήτης σε κάποιο δικό μου εστιατόριο.
Πως κρίνεις το αποτέλεσμα των σχολών μαγειρικής στην Ελλάδα?
Οι σχολές θα πρέπει να σκέφτονται με πιο διεθνή στάνταρντ για να μην περιορίζονται οι μαθητές στην τοπική αγορά εργασίας και να έχουν τις δυνατότητες να δουλέψουν στο εξωτερικό. Ο μαθητής είναι για να μαθαίνει και δυστυχώς πολλές σχολές αντιγράφουν η μία την άλλη σε μία συνταγή που δεν είναι πετυχημένη.
Θα γινόσουν ποτέ καθηγητής;
Ναι θα ήθελα να γίνω καθηγητής για να μεταφέρω στα νέα παιδιά τις γνώσεις μου.
Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα;
Ο τουρισμός και η κουζίνα γενικότερα είναι πάντοτε δύσκολα επαγγέλματα λόγω ωραρίου. Για να γίνει κάποιος μάγειρας πρέπει να έχει υπομονή με τους προϊσταμένους και να έχει όρεξη για να δημιουργήσει και να φτάσει ψηλά.
Η πληθώρα εκπομπών μαγειρικής, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχει βοηθήσει το επάγγελμα και την ποιότητα της γαστρονομίας;
Έχει βοηθήσει ώστε να καταλάβει ο πελάτης τι μπορεί να συμβεί σε μία κουζίνα και ποιές απαιτήσεις έχει το επάγγελμα.
Και μία τελευταία ερώτηση,
Πως σου φαίνεται η προσπάθεια που κάνει το Feelcook;
Είναι πολύ καλό γιατί έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους που είναι στο επάγγελμα και έχει την δυνατότητα να δώσει συμβουλές, λύσεις, νέα, ιδέες και συνταγές σε όσους ενδιαφέρονται για την γαστρονομία.
Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας που ξέρουμε ότι είναι πολύτιμος και για την συνέντευξη κύριε Metayer την οποία τα μέλη του feelcook θα την βρούν πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική.
Κι εγω σας ευχαριστώ.